Matkalla ARSiin: ARSin värit kirkastavat arjen

Seuraavan ARS-näyttelyn teemana on afrikkalainen nykytaide. Samalla ARS-näyttelysarja täyttää 50 vuotta.

Aiheen tekee haasteelliseksi määritelmien ja rajausten miltei täydellinen puuttuminen. Näyttelyyn liittyy aiempien ARSien tapaan erilaisten kysymysten asettelu - ei valmiiden, tyhjentävien vastausten antaminen.

Afrikkalaisuus puhuttelee
Afrikkalaisuus tuo helposti mieleen asenteellisia mielikuvia ja ehkä stereotyyppisiäkin asetelmia. Suunnittelun lähtökohtana on kuitenkin alusta alkaen ollut päätös, ettei Kiasma lähde kehittämään omaa lähestymistapaansa näiden pohjalta. Edellisten ARS-näyttelyiden hengessä haluamme tarjota jotakin uutta ja odottamatonta, pysäyttävää ja puhuttelevaa.

Se, mikä ei välttämättä sovi näyttelysaleihin, viritellään ihmisten tietoisuuteen markkinoinnin ja tapahtumien kautta. Niinpä haluamme tuoda näyttelyn kokonaiskonseptiin jotakin erilaista uutta markkinoinnin keinoin.

Asennetta ja arkipäivän yllätyksiä
ARS 11:n visuaalisen ilmeen perusteet löytyvät suomalaisuuden ja afrikkalaisuuden vastakohdista. Suomalaisten rakastamat puhtaat linjat ja maanläheiset värit ovat innoittaneet suunnittelijoita hakemaan visuaaliseen ilmeeseen afrikkalaista asennetta. Mainostoimisto hasan&partners on suunnitellut ilmeen, joka luo afrikkalaisen arjen suomalaisen elämän ytimeen kontrastien ja arkipäivän yllätysten kautta.

Kiasman ARS11 -näyttely esittelee maailman toisin. Mainostoimiston sanoin "ARS11 riemastuttaa latteita formaatteja ja tuo iloa tilanteisiin, joissa sitä ei ole edes osata kaivata. ARS11 kysyy Why not? ja tuo ääntä, väriä ja elämää paikkoihin, jotka olemme tottuneet kokemaan hillittyinä, harmaina ja hiljaisina".

Sanna-Mari Jäntti