Näkökulma: ARSia rakennetaan jo vauhdilla

"Taiteesta puhuminen vain maantieteellisin rajauksin ei ole koskaan riittävää."

VUODEN KULUTTUA avataan kahdeksas ARS, kolmannen kerran Kiasmassa. ARS on joka viides vuosi järjestettävä suurin nykytaiteen tapahtuma Suomessa. Vuodesta 1961 alkaen se on esitellyt keskustelua herättäviä ja ajankohtaisia teoksia eri puolilta maailmaa.

ARS11 –NÄYTTELYN lähtökohtana on afrikkalainen nykytaide. Maantieteellisesti Afrikka sisältää yli viisikymmentä maata ja satoja eri kieliä ja kulttuureja. Afrikkalaiset kulttuurit ja identiteetit eivät ole vain etnisiä tai maantieteellisiä eikä Afrikasta voi puhua ilman sellaisia käsitteitä kuin siirtomaavalta ja siirtolaisuus.

TAIDE ON samaan aikaan sekä paikallista että kansainvälistä. Monet afrikkalaiset taiteilijat opiskelevat, työskentelevät ja elävät myös muualla kuin kotimaassaan. Taiteesta puhuminen vain maantieteellisin rajauksin ei ole koskaan riittävää. Maita ja maanosia tärkeämpiä ovat taiteen tarjoamat sisällöt, asiat ja kysymykset, joita se esittää.

KEVÄÄN AIKANA ensimmäiset ARS-taiteilijat tulevat tutustumaan museon tiloihin ja lopulliset taiteilijavalinnat tapahtuvat syksyllä. Merkittävän osan ARS-valmisteluja muodostavat henkilökohtaiset keskustelut afrikkalaisten taiteilijoiden ja kuraattoreiden kanssa. Heidän asiantuntemuksensa ja kriittiset kommenttinsa ohjaavat ja opastavat meitä työssämme.

USEAT suomalaiset taidemuseot ja galleriat ovat mukana ARS-satelliitteina ja suunnittelevat omia tapahtumiaan ja näyttelyitään. Tärkeintä valmisteluissa onkin verkostoituminen ja yhteistyö paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

Pirkko Siitari, vs. museonjohtaja