Antaudu nauhojen hyväiltäväksi

KÄVELE teokseen sisään, sukella värien joukkoon ja tunne kangasnauhojen liukuvan pitkin kehoasi. Kohtaa teoksessa kenties toinenkin katsoja.

Jacob Dahlgrenin teos The Wonderful World of Abstraction (2009) on samanaikaisesti veistos, maalaus ja vuorovaikutteinen installaatio. Se koostuu tuhansista värikkäistä kangasnauhoista, jotka roikkuvat katosta lattiaan. Ulkopuolelta tarkasteltuna teos näyttää abstraktilta maalaukselta tai värikkäältä veistokselta. Se on kokemuksellinen, arkinen ja ylevä.

Dahlgrenin teos toimikin innoittajana kun maaliskuussa avautuvan kokoelmanäyttelyn suunnitteluryhmä valitsi yhdennentoista kokoelmia esittelevän näyttelyn teemaksi tapahtuman. Mitä ”tapahtuma” sitten voisi tarkoittaa nykytaiteessa? Kokoelmanäyttelyssä teemaa tarkastellaan kahdesta näkökulmasta: Yhtäältä näyttelyssä on teoksia, joissa tapahtuma on katsojan toiminnassa - oli se sitten konkreettista teokseen osallistumista tai hienovaraisempaa vaikuttumista. Toisaalta näyttelyyn on valittu teoksia, joissa taiteilija tekee tapahtuman, esimerkiksi lavastaa tilanteen.

Voidaan ajatella, että kokoelmanäyttelyn tapahtumallisuus on ennen kaikkia kiinni katsojasta. Haluatko antautua värikkäiden nauhojen hyväiltäväksi?

-Pirkko Siitari