Näkökulma: Kohti uusia haasteita

Museotyö on aina ollut minulle haave ja toive. Olen saanut tehdä sitä työtä 30 vuotta. Se on pitkä aika, ja olen nauttinut työstäni kovasti.

Kiasma oli minulle unelma, joka täyttyi. Olen päässyt näköalapaikalle ja työskentelemään monien merkittävien, arvostettujen ja pätevien ihmisten kanssa. Työ on ollut vaativaa, mutta se on antanut minulle paljon. Pian on kulunut kolme vuotta Kiasmassa. Minulla oli aloittaessasi paljon ideoita, ajatuksia ja toiveita. Yhteistyö on sujunut ”värikkäästi”, mutta tuloksia tuoden. Minulla on miellyttävä ja tyydyttävä tunne siitä, että monet ideat ja toiveet - sekä minun omani että taiteilijoiden ja kollegoiden - ovat Kiasmassa toteutuneet. Tunnen saaneeni paljon aikaan. Itse asiassa tunnen, että olen tehnyt enimmän osan siitä mitä toivoinkin saavani tehdä.

Nykytaide ja Kiasma ovat minulle tärkeitä. Ne ovat enemmän kuin vain työ ja työpaikka. Kiasman tukisäätiö ja valtuuskunta ovat tuottaneet minulle paljon iloa. On hienoa, että asiat ovat edenneet ja että Kiasmalla on loistavat tukijat ja kumppanit. Olen onnellinen siitä, että monet ihmiset ovat halunneet lähteä mukaan toimintaan ja että olen saanut olla luomassa säätiötä ja valtuuskuntaa Kiasman tueksi. Lähestyn 50 vuoden ikää. Halusipa sitä tai ei – se on virstanpylväs elämässä. Silloin pohtii mennyttä ja tulevaa. Kuluva vuosi Taiteen keskustoimikunnassa on tuonut minulle piristävää uutta näköalaa museomaailman ulkopuolelta. Vaikka suhtautuisi työhönsä intohimoisesti, ei ihmisen tarvitse eikä aina ole tarpeenkaan tehdä samaa työtä koko ikäänsä. Näkökulman vaihtaminen voi olla hedelmällistä sekä itselle että muille. Mahdollisuus aloittaa jotakin uutta on jännittävä ja houkutteleva. Samalla voi tuntea iloa, kun ”näkee kättensä työn”. Voi kokea, kuin näyttelijä onnistuneen esityksen jälkeen: nyt se on ohi, mutta se onnistui ja se oli hienoa!

Berndt Arell
museonjohtaja, Kiasma

Berndt Arell valittiin syyskuussa Svenska kulturfondenin johtoon. Hän aloittaa uudessa työssään vuoden 2010 puolella.