Julkkikset oikeilla jäljillä

Nasevaa asiaa ja hervotonta tajunnanvirtaa tarjoaa uusi Julkkisopas, jonka ääniraidoilla eri alojen julkkikset tulkitsevat nykytaidetta. Nämä persoonalliset
ja asiantuntevat ääniopasraidat ovat ladattavissa ilmaiseksi Kiasman kotisivuilta.

Julkkisoppaassa Oikeilla jäljillä... -kokoelmanäyttelyä kommentoivat muusikko Remu Aaltonen, liike-elämän vaikuttaja Lenita Airisto, elokuvaohjaaja Dome Karukoski ja toimittaja Maria Veitola. Kiasman johtaja Berndt Arell tulkitsee teoksia på svenska. Taidetulkinnoissa kuuluu jokaisen puhujan persoona, tausta ja ammattiosaaminen.

Julkkisopas paljastaa taidenäkemysten lisäksi yksityiskohtia ja muistoja tulkitsijoiden omasta henkilöhistoriasta. Esimerkiksi Remu muistelee vankilareissuaan ja musteeseen painettuja sormenjälkiä katsoessaan Marja Kanervon teosta Ensimmäinen vedos, jossa näkyy taiteilijan selän painaumia. Julkkiksilla taitaa olla myös yhteinen suosikkiteos, Jiri GellerinThe Big Time. Sen verran voimallisesti aalto museossa kuohahtaa, että tästä samasta teoksesta voi kuunnella peräti neljä erilaista tulkintaa.

Värikkään viisikon Julkkisääniopas täydentää Kiasman verkkosivuilta ennestään löytyvää museon ”virallista” ääniopasta, joka avaa näyttelyn teoksia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Ääniopasvalikoimasta löytyy lisäksi lasten tekemä Kiasma-radio, jonka ääniraidat ja valokuvat johdattavat kävijän Kiasma-rakennuksen hauskoihin saloihin.

Äänioppaat viihdyttävät, mutta tarjoavat myös lisätietoa. Ne auttavat havainnoimaan ja kannustavat omiin tulkintoihin. Äänioppaat tuovat taiteen helpolla tavalla keskelle museokävijän omaa elämää; kännykkään, MP3-soittimeen tai tietokoneelle. Kaikkia äänioppaita voi kuunnella netissä, mutta ne ovat parhaimmillaan paikan päällä nautittuina. Lataa siis henkilökohtainen museo-oppaasi (tai ne kaikki!) taskussasi olevaan puhelimeen ja kiiruhda Kiasmaan oikeille jäljille.

Reetta Haarajoki
kirjoittaja toimii Kiasmassa oppaana