Kiasma Venetsiassa

Kiasma osallistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa Venetsian biennaaliin, kun Suomella on jälleen käytössään biennaaliin vuonna 1956 valmistunut Aalto-paviljonki.

Kiasma jatkaa kansainvälisten taidefoorumien valloitusta osallistumalla tänä vuonna ensimmäistä kertaa Venetsian biennaaliin. Kiasman ja Näyttelyvaihtokeskus Framen kansainvälisenä yhteistuotantona esitellään taiteilija Jussi Kiven teos Fire & Rescue Museum (Palo- ja pelastusmuseo). Näyttelyn komissaari on Nykytaiteen museo Kiasman johtaja Berndt Arell ja se on esillä Suomen Aalto-paviljongissa.

Alvar Aallon (1898-1976) suunnittelema Suomen paviljonki valmistui Venetsian biennaalin pääalueelle, Giardinin puistoon vuonna 1956. Puurakenteinen paviljonki toteutettiin Alvar Aallon läheisen ystävän ja yhteistyökumppanin, suomalaisen taide-elämän vahvan vaikuttajan ja mesenaatin Maire Gullichsenin (1907-1990) aloitteesta ja suomalaisen Nykytaideyhdistyksen toimesta.

Näyttelyn perustana on Jussi Kiven pitkäaikaisen harrastuksen myötä syntynyt kokoelma palokunta-aiheista aineistoa. Suomenlinnan hoitokunnan hallinnassa oleva kuvanveistostudio, Johan Tobias, oli kevään ajan Jussi Kiven työtilana, jossa hän on luokitellut ja dokumentoinut esineitä ja dokumentteja näyttelyä varten. Assistenttina hänellä on Kuvataideakatemian opiskelija Filippo Zambon. Framen julkaiseman Framework The Finnish Art Review‘n 10. numero tarjoaa näyttelylle laajemman temaattisen viitekehyksen.