URB kiertueella pirkanmaalla

Kaupunkikulttuuri kukoistaa valkokankaalla

Kaupunkikulttuuria käsittelevät elokuvat ovat vahvasti esillä Tampereen URB kiertueella tapahtumassa. Kansainvälisen elokuvafestivaalin Tampere Film Festivalin kanssa yhteistyössä toteutetaan tapahtumaan elokuvasarja, joka pitää sisällään urbaaneja lyhytelokuvia sekä kaupunkielokuvia. Mukana on länsimaisten elokuvien lisäksi valikoima kolmansien maiden kaupunkielokuvia.

Kiasma-teatterin järjestämä urbaani festivaali lähti Suomen kiertueelle syksyllä 2006. Ensimmäinen URB kiertueella -tapahtuma toteutettiin Jyväskylän ympäristössä. Nyt on vuorossa Pirkanmaa: Ylöjärvi, Nokia, Pirkkala, Kangasala ja Tampere. Kevään aikana kierretään vielä huhtikuussa Päijät-Hämeessä, toukokuussa Pohjois-Pohjanmaalla ja kesäkuussa Kanta-Hämeessä.

Maaliskuun alussa kiertue saapuu Pirkanmaalle, jossa järjestetään mm. URB kiertueella -tapahtuma yhteistyössä Tampereen kansainvälisten lyhytelokuvajuhlien kanssa. Urbaanit elokuvat ovat olleet vahva osa URBin ohjelmaa jo pitkään. Yhteistyötä elokuvien valinnassa on aiemmin tehty mm. kansainvälisen Alankomaissa järjestettävän Blacksoil-hiphopelokuvafestivaalin kanssa.

URB kiertueella toteuttaa yhteistyössä paikallisten kanssa oman urbaanin taiteen työpaja- ja esitysohjelman. Matkakumppanina Kiasman kanssa kiertää energiayhtiö Vattenfall.

Työpajat ja tapahtuma

Ylöjärvellä, Nokialla, Pirkkalassa ja Kangasalalla pääsee maksuttomissa tee se itse -työpajoissa tutustumaan urbaaneihin taiteisiin eri kulmista. Ohjelmistossa on mm. katutanssia, räppiä, videomiksausta ja graffitia. 1.-3.3. järjestettävät työpajat vaihtelevat paikkakunnittain ja ne on suunnattu kaikille 15–19-vuotiaille nuorille. Ylöjärven työpajan teemana on Rap, Nokialla kuvataide, Pirkkalassa VJ:t ja Kangasalalla tanssi.

Alueilla järjestetään myös URB kiertueella -tapahtuma. Tapahtumissa työpajojen vetäjät astuvat estradille esitysten ja näyttelyiden myötä. Lisäksi näytteillä on työpajoissa syntynyttä materiaalia ja dokumentteja. Tampereen tapahtuma on 10.-11.3. Hällä-näyttämöllä ja se järjestetään yhteistyössä Tampereen filkkareiden kanssa. Lisäksi galleria Huoltamossa on 1.-25.3. esillä seinämaalaustyöpajan vetäjän Karri Kuoppalan videoinstallaatio Faster than 24 fps (2006).

Koko kiertueen huipennus nähdään URB 07 -festivaalilla Helsingissä 1.-12.8.

Lue lisää www.urb.fi