URB KIERTUEELLA.FI -Muraalia ja graffitia

URB kiertueella on jatkoa Kiasma-teatterin URB-nimikkeen alla tapahtuneille erilaisille taide-esityksille ja esillepanoille. URB viittaa urbaaniin kulttuuriin, urbaani tarkoittaa kaupunkilaista ja kulttuurin kera sen mielletään erityisesti tarkoittavan newyorkilaista hip hop –kulttuuria, johon luetaan (rap-)musiikki, (break-)tanssi ja (graffiti-)maalaukset, jotka sittemmin ovat edenneet omia polkujaan kuka minnekin.

Newyorkilaista tai ei, tällä kertaa pakataan pensselit ja lekat ja mennään maalle tai ainakin maalaiskuntaan. Hesalaiset siis lähtevät maalle levittämään humpuukia ja hutkutusta, tanssimaan ja laulamaan. Mix? Itse asiassa maaseudulla asuvat ihmiset ovat nykyään vähemmistöä, yli viisikymmentä prosenttia maailman ihmisistä asuu kaupungeissa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että esimerkiksi kaikki helsinkiläiset olisivat sinut urbaanin ympäristönsä kanssa, eikä lähdetä siitä että kaupunkilainen kulttuuri vietäisiin maalle, sillä se menee sinne muutenkin.

URB -pajaa ideoidessani lähdin siitä, että osallistujat operoivat omassa ympäristössään ja liikkeelle lähdetään siitä mitä siellä jo on ja mitä sille sitten voisi tehdä. Melko varmasti siellä maalataan seiniä: muraalia ja graffitia. Oikeastaan pelkästään graffitoa, koska alunperin italiankielinen sana graffito on yksiköllinen ja tarkoittaa raaputusta seinässä, mistä sanan merkitys on laajentunut käsittämään minkä tahansa seinällä olevan kirjoituksen tai maalauksen. Muraalimaalaus kuitenkin mielletään yleensä muuksi kuin graffitiksi ja se sisältää ajatuksen esittävyydestä. Tarkoitus on yhdistää esittävää ja ei-esittävää ja tehdä se suureen kokoon.
Mielestäni graffiti on mainio johdatus kuivataiteen pariin, se lähtee minästä, itse valitusta nimimerkistä ja kurottautuu katsomaan kohti ympäristöä, johon maalaus sijoitetaan. Jokaisella, joka ei ole graffiti-piissiä luonnossa nähnyt, on silti ajatus siitä millaisia ne ovat tai millaisia niiden tulisi olla ja missä. Tähän yhdistetään osallistujien mukanaan tuomat visuaalisesti tai merkityksellisesti kiinnostavat kuvat ja kas, sopan raaka-aineet ovat kasassa.

Karri Kuoppala
taiteilija

URB kiertueella tarjoaa nuorille areenan urbaanin taiteen tekemiseen Keski-Suomessa, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Projekti jatkaa Kiasman ja energiayhtiö Vattenfallin valtakunnallista yhteiskuntavastuuseen perustuvaa yhteistyötä, jonka tavoitteena on kannustaa nuoria toimimaan yhdessä nykytaiteen parissa ja rohkaista alueiden toimijoita ennakkoluulottomaan yhteistyöhön.