Tee se itse

Kiasman ja energiayhtiö Vattenfallin yhteistyöhanke URB kiertueella on saanut innoituksensa Kiasma-teatterin urbaanista festivaalista, jossa uudet ja innovatiiviset taidemuodot ja nuoret tulevat taiteilijat ovat olleet pääosassa. URB kiertueella starttaa syksyllä, ensimmäisenä kiertuepaikkana on Keski-Suomi.

URB kiertueella jatkaa valtakunnallista yhteistyötä, jonka tavoitteena on kannustaa nuoria toimimaan yhdessä nykytaiteen parissa ja rohkaista alueiden toimijoita ennakkoluulottomaan yhteistyöhön.

”Olemme luoneet URB-festivaalin aikana laajan yhteistyöverkoston, joka on mahdollistanut festivaalin kehittymisen ja säilymisen elinvoimaisena. Tätä tietotaitoa olemme nyt valmiit jakamaan valtakunnallisestikin. Alueellinen innostus on ollut suurta ja yksi tärkeimmistä tavoitteistamme, alueellisen yhteistyön kehittäminen, on käynnistynyt hienosti”, URB-festivaalin johtaja Virve Sutinen Kiasma-teatterista sanoo.

KESKISUOMEEN LOKAKUUSSA

Ensimmäinen alueellinen tapahtuma järjestetään lokakuussa Keski-Suomessa Jyväskylässä, Hankasalmella, Muuramessa ja Jyväskylän maalaiskunnassa lokakuussa. Vuosien 2006 ja 2007 aikana URB kiertueella vierailee Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä.

Keski-Suomen tapahtuma koostuu 16.-20.10. järjestettävistä neljästä työpajasta. Tanssityöpajassa tutkitaan tanssin suhdetta erilaisiin tiloihin. Osallistujat opettelevat break- ja nykytanssin alkeita yhdessä break-tanssija Jussi Sirviön ja hankasalmelaisen tanssitaiteilija Inga Sipon kanssa. VJ työpajassa opetellaan videomiksausta eli kahden tai useamman kuvan sovittamista videovirraksi. Vetäjinä toimivat videotaiteilijat Jenni Valorinta sekä Petri Ruikka. Kuvataidetyöpajan lähtökohta on nuorten omassa ympäristössä, jota tarkastellaan kuvataiteilija Karri Kuoppalan johdolla. Lopputulos voi olla julisteiden, muraalimaalauksen, graffitin toteuttamista tai installaatio. Rap-työpajassa tehdään kuoroteos, joka toteutetaan rap-vokaaleilla. Ceebrolistics-yhtyeen Matti Pentikäisen vetämä paja on suunnattu rap-musiikista kiinnostuneille nuorille, joita kiinnostaa tutkia miltä voisi kuulostaa yhteinen moniääninen laulu.

Kokonaisuus huipentuu lauantaina 28.10. järjestettävään yhteiseen URB kiertueella –tapahtumaan, joka kokoaa Jyväskylän, Jyväskylän maalaiskunnan, Hankasalmen ja Muuramen nuoria, urbaaneja taiteilijoita ja yleisöä. Tapahtuma esittelee työpajojen vetäjät taiteilijoina esitysten ja näyttelyiden muodossa. Näytteillä on myös Jyväskylän ympäristössä järjestettyjen visuaalisten ja esittävien taiteiden työpajojen materiaalia ja dokumentteja. Tapahtumapaikkoina toimivat Jyväskylän kaupunginteatterin pieni näyttämö ja Suoja-näyttelytila.

VALTAKUNNALLISTA YHTEISTYÖTÄ

URB kiertueella tarjoaa nuorille areenan urbaanin taiteen tekemiseen Keski-Suomessa, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä. URB kiertueella -projektin tavoitteena on saada aikaan kohtaamisia kunkin alueen instituutioiden, muiden toimijoiden ja yksilöiden välillä, kuunnella ja ideoida yhdessä sekä lopulta toteuttaa kullekin alueelle persoonallinen työpaja- ja esitysohjelma.

Energiayhtiönä Vattenfallille yhteiskuntavastuu on erottamaton osa kaikkea toimintaamme. Vattenfallin ja Kiasman yhteisenä tavoitteena on rohkeasti näyttää tietä yhteiskuntavastuussa luomalla nuorille mahdollisuuksia sytyttäviin uusiin kokemuksiin ja harrastuksiin. Meille on tärkeää rakentaa paikallista yhteistyötä maakunnissa, joissa meillä on vastuunamme hoitaa palvelumme energiayhtiönä, Vattenfallin viestintäjohtaja Anne Westersund kertoo.

Verkottumalla ja vuoropuhelulla etsitään nuorille uusia resursseja ja tarjotaan haasteita oman kotiseudun nykytaidetarjonnan ja työpajatoiminnan kehittämiseen. Samalla luodaan URB-festivaalille kansallinen verkosto. Toiveena on, että innostuksen ja luotujen yhteistyöverkostojen avulla toimintaa ja tapahtumia voidaan jatkaa paikallisin voimin myös kaksivuotisen hankkeen jälkeenkin.

Piia Laita