Inhimillinen tekijä

Performanssitapahtuma Tarkennus inhimilliseen tekijään esittelee uuden polven performanssitaiteilijoita eri maista. High Heel Sisters, Kurt Johannesen, Antti Laitinen ja Taje Tross etsivät vastauksia performanssin kautta mm. taiteen ja sosiaalisen elämän suhteeseen. Performanssitaide ei yritä luoda illuusiota, vaan siinä toimitaan materian ominaisuuksien mukaan konkreettisessa todellisuudessa. Tapahtuman ohjelman on koonnut taiteilija Roi Vaara

Suomalaisen Antti Laitisen esitykset syntyvät vaiheittain. Hän rakentaa performanssinsa usein prosessina, jossa siirrytään merkityksestä toiseen. Taiteilija peilaa kulttuurisia merkityksiä erityisesti huumorin keinoin. Laitisen huumori kohoaa mahdottomien ja suhteettomien elementtien kohtaamisesta. Tapahtumassa nähdään taiteilijan porkkananenäinen Lumiukko-performanssi.

Skandinaavinen kolmen naisen muodostama High Heel Sisters -ryhmä aloitti yhteistyönsä vuonna 2002. Esitysten voima kumpuaa kolmikon yhteisistä kokemuksista, joiden kautta he pyrkivät tutkimaan yhteisöjen sääntöjä ja rajoja. Näkökulma on feministinen. Ryhmä yhdistää esityksissään performanssitaidetta, kabareeta ja pohjoismaista omaleimaisuutta.

Virolainen Taje Tross on opiskellut Suomessa Kuvataideakatemiassa. Tross kuuluu virolaiseen kansainvälisestikin tunnettuun Non Grata -ryhmään. Taideaktivisteiksi luonnehdittu ryhmä liittää taiteeseensa yhteiskunnallisia, poliittisia ja provokatiivisia näkemyksiä.

Norjalainen Kurt Johannesen on yksi maansa arvostetuimmista esiintyvistä performanssitaiteilijoista. Johannesen työskentelee myös kuvataiteilijana. Hän on opiskellut taidealaa sekä Bergenissä, Reykjavikissa että Lontoossa. Hänen performansseissaan korostuvat erityisesti visuaaliset aspektit.

Tarkennus inhimilliseen tekijään
To 18.5. klo 17-20.30