Olipa kerran nainen…

Kuusi eri alojen asiantuntijaa johdattaa lukijan ARS 06 – Toden tuntu näyttelyn sisältöihin. Kaksi psykoanalyytikkoa, taidehistorioitsija, oikeusfilosofian ja rikosoikeuden sekä politiikan tutkijat pohtivat artikkeleissaan, miten taide kohtaa ambivalentin ja kaksinaisuudelle rakentuvan todellisuuden.

ARS 06 nostaa esiin kysymyksiä taiteen merkityksestä omana aikanamme. Näyttelykirja kuljettaa lukijansa ARS 06:n maailmoihin, hyvän ja pahan, ilon ja surun toisiinsa liukenevien vastakohtaisuuksien raja-alueille. Kirjoittajat tarkastelevat artikkeleissaan näyttelyn teoksia ja hakevat niille uusia tulkintoja. Samalla myös suuret kertomukset tulevat kirjoitetuksi uudestaan.

”Olipa kerran nainen, aikana ennen aikaa ja historiaa, puutarhassa nimeltä Eeden. Tämän puutarhan oli luonut jumala, joka tunnetaan myös nimellä Herra Jumala. Nainen oli alasti ja onnellinen, sillä hän oli viaton – ja hän oli viaton koska hän ei tiennyt hyvää ja pahaa. Mutta tässä samaisessa puutarhassa, viattomuuden puutarhassa, oli myös käärme, ”ovelin kaikista eläimistä”, niin kuin on kerrottu Raamatussa, joka tarkoittaa ’kirjaa’. Tämä viisas käärme, kaunopuheinen ja hyvätapainen, kysyi naiselta: ”Onko Jumala sanonut: ’Et saa syödä mistään puutarhan puusta’?” Nainen ei hämmästynyt, että käärme puhui – sellaista tapahtui Eedenin puutarhassa. Niinpä hän välittömästi vastasi eläimelle korjaten tämän käsitystä Jumalan käskyistä: ”Kyllä minä saan syödä puutarhan puiden hedelmiä. Vain siitä puusta, joka on keskellä paratiisia, Jumala on sanonut: ’Älä syö sen hedelmiä, älä edes koske niihin, ettet kuolisi.’” Käärme oli kuitenkin asioista paremmin perillä, sillä se tosiaankin oli ovelampi kuin mikään muu eläin Eedenissä. Se sanoi naiselle: ”Ei, et sinä kuole. Sillä Jumala tietää, että niin pian kuin syöt siitä, sinun silmäsi avautuvat ja sinusta tulee Jumalan kaltainen, niin että tiedät kaiken, sekä hyvän että pahan.” Nainen, joka tunnetaan myös nimellä Eeva, uskoi käärmettä. Ja hän halusi olla kuten Jumala, joka tietää hyvän ja pahan. Niinpä hän söi hedelmän puutarhan keskellä olevasta puusta ja hänen silmänsä avautuivat: hänestä tuli viisas; nyt hän tiesi sekä hyvän että pahan.”

Näin aloittaa artikkelinsa Mika Ojakangas. Tapahtumat seuraavat toisiaan ja johtavat vääjäämättömään lopputulokseen. Vai johtavatko?

ARS 06 – toden tuntu näyttelykirjaan ovat kirjoittaneet artikkelin OTT, oikeusfilosofian dosentti, Helsingin yliopisto Ari Hirvonen, FT, taiteilija, psykoanalyytikko ja teoreetikko Bracha L. Ettinger, VTT, dosentti Mika Ojakangas, estetiikan tutkija Sami Santanen, psykoanalyytikko Pirkko Siltala sekäFT, taidehistorioitsija Riikka Stewen. Näyttelyn taiteilijat esitellään artikkeleissa, jotka syventyvät teoksiin ja niiden esiin tuomiin teemoihin.


ARS 06 – Toden tuntu
Toimittanut Marja Sakari.
288 sivua, runsas kuvitus
Myytävänä mm. Kiasma-kaupassa