Helsingin valituskuoron ensiesitys

Valittaminen yhdistää ihmisiä. Aina on jokin syy valittaa, vaikka asiat olisivat kuinka hyvin. Silloin siihen sopii hyvin yhdistää laulu ja hyväntahtoisesti hymähdellä ainaiselle valittamisellemme. Helpottaa, kun saa sanoa, mikä harmittaa. Valitus toimii henkireikänä. Tärkeää on, että joku kuuntelee.

Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen teoksessa Valituskuoro saa luvan valittaa kaikesta. Moni arkipäiväinen asia ottaa päähän: tietokone on liian hidas, bussit eivät kulje ajallaan, kaikki on kallista ja palkka on liian pieni. Valituksia kerätään ARS 06 -näyttelyn avautumisesta lähtien eri tavoin. Kuka tahansa voi myös ilmoittautua kuoroon esittämään valituksista koostetun ja sävelletyn laulun, eikä laulutaitoa tarvita. Kuoron esitykset Kiasmassa ja kaupungilla eri paikoissa nauhoitetaan ja video lisätään ARS-näyttelyyn. Valitusten pohjalta sävelletyn kuoroteoksen ensiesitys on Kiasmassa 25. maaliskuuta.

Valituskuoro –teos on toteutettu aikaisemmin Birminghamissa. Silloin valitukset olivat arkipäiväisiä ja vaihtelevia, vakavia ja huvittavia. Laulun kautta voi ehkä ymmärtää, kuinka paljon huomaamattamme päivittäin valitamme. Lisäksi toteutetusta teoksesta voi nähdä, että birminghamilaisten laulu on aluksi varovaista, mutta loppua kohti jo mukaansatempaavaa ja ilmeisen hauskaa, huolimatta siitä että aiheena on valitus.


Helsingin valituskuoro
25.3. klo 18.