Soolo neljälle

Kölniläinen koreografi Stephanie Thiersch on luonut raikkaan ja älykkään tanssiteoksen Under Green Ground. Hän esittelee yleisölle näkymättömän maailman, jossa teoksia luodaan. Esityksessä limittyvät aika ennen ja jälkeen esiripun avautumista.

Stephanie Tierschin ja tanssija Alexandra Naudetin yhteistyönä syntynyt Under Green Ground on soolo, jossa Naudet saa lavalle seurakseen kolme muuta tanssijaa. Yleisö huomaa seuraavansa samaan aikaan itse esitystä että sen valmistelua. Esityksessä rikotaan se raja, joka erottaa näyttämörakentamisen ja esityksen.

Samaan aikaan kun virtuoosimaiset ”roudarit” irrottelevat lavalla Madonnan tahdissa esitystä rakentaen, esittää Naudet katsojalle moniulotteisia naishahmoja, jotka ovat tuttuja mm. maalaustaiteesta ja populaarikulttuurista. Hänen ilmaisuvoimainen tanssisuorituksensa ja vakuuttava esiintymisensä vetävät puoleensa yksinkertaisuudellaan ja viehätysvoimallaan. Tanssi ja rakentaminen kulkevat rinnakkain, toisensa sivuuttaen tai toisinaan häiriten.

Stephanie Thiersch on tunnettu erityisesti videotekniikan ja multimedian käytöstä koreografian elementteinä. Thiersch loihtii esiin vaihtelevia tunnelmia, mielialoja ja tilanteita luoden hybridinomaisia esityksiä, jotka liikkuvat performanssin ja videoinstallaation rajoilla. Under Green Groundissa teknologia tulee esille loistavassa valo- ja äänisuunnittelussa. Teoksen musiikki koostuu pääosin pop-musiikista ja ikivihreistä.

Wiesbadenissa, Saksassa vuonna 1970 syntynyt Thiersch opiskeli englantia, romaanisia kieliä ja kirjallisuutta sekä viestintää ennen kuin keskittyi kokonaan tanssiopintoihinsa. Hän on kuulunut lukuisiin kansainvälisiin tanssiryhmiin ennen kuin 1997 perusti mouvoir-tanssiryhmän, joka on tullut tunnetuksi tanssin, teatterin, media- ja videotaiteen sekä musiikin yhdistäjänä.

Aleksandra Naudet tunnetaan puolestaan harvinaisen ilmaisuvoimaisena ranskalaisen tanssiryhmä DCA/Philippe Decouflé:n esiintyjänä. Under Green Ground esitys on hänelle tehty soolo, joka laajenee tanssista eräänlaiseksi tableaux vivants –esitykseksi, kuvien esittämiseksi elävien henkilöiden välityksellä.

Teos on ennen Helsingin vierailua ollut kiertueella muun muassa Saksassa ja Etelä-Amerikassa. Helsingistä teos matkaa Mulhouseen, Ranskaan.

mouvoir/Stephanie Thiersch
Under Green Ground
Kiasma-teatteri 2., 3. ja 4.11. klo 19
Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ohjelmistoa.