Ensin valtaamme museot

Ensin valtaamme museot -näyttely jatkaa Kiasma-teatterin urbaanin festivaalin teemoja visuaalisen kulttuurin parissa. Vuosittain järjestettävä URB-festivaali tarjoaa yleisölle katutanssia, hip hop -teatteria, graffitia, runoutta, elokuvia ja konsertteja. Festivaalin tapaan näyttely liikkuu taiteen ja populaarikulttuurin välimaastossa.

Ensin vallataan museot koostuu erilaisista visuaalisista ilmiöistä ja kulttuurisista poluista ja pyrkii lähestymään nuoruutta nuorten taiteilijoiden näkökulmasta. Taidelaitos muuttuu erilaisten ilmiöiden näyttämöksi. Hyppäykset ja yllättävät rinnastukset kulkevat näyttelyssä kuin kaupunkimaisessa labyrintissa konsanaan.

Yksi näyttelyn avainteoksista on Moving Units -työryhmän teos Skateable Sculpture. Ryhmän teoksissa toiminnallisuus yhdistyy esteettisyyteen, fyysinen mielihyvä visuaaliseen mielihyvään. ’Skeitattavat veistokset’ sijoittuvat haastavasti korkeataiteen ja populaarin urbaanin alakulttuurin välimaastoon. Keskeistä Moving Unitsin taiteilijoille on Suomessakin kiihkeänä käytävä keskustelu oikeudesta julkiseen tilaan, jota yhä enemmän ovat valtaamassa kaupalliset tai muut yksityiset tahot. Ensin vallataan museot -näyttelyssä ja erityisesti Moving Unitsin teoksessa ulkotila tuodaan sisätilaan. Yhteiskunnallisten vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolelle rajattu kulttuuri ja mielentila nousevat samalla nykytaiteen julkiseen keskiöön.