Mielenosoituksia Helsingissä

Brasilialainen Maurício Dias ja sveitsiläinen Walter Riedweg ovat tehneet taideprojekteja valtaväestön varjossa ja reunamilla elävien ryhmien – katulasten, vartijoiden, siirtolaisten, pakolaisten ja miesprostituoitujen – todellisuuksista. Kiasmassa lokakuussa avautuvassa Possibly Talking About the Same -näyttelyssä heidän teok-siaan esitellään laajasti ensimmäistä kertaa Pohjois-Euroopassa.

Projektit on toteutettu ympäri maailmaa: Brasiliassa, USA:ssa ja Euroopan eri maissa. Taiteilijapari tutustuu kohderyhmänsä arkeen ja elinehtoihin asumalla heidän kanssaan ja hankkimalla tietoja heidän oloistaan. Havaintoja työstetään yhdessä kuvattavien kanssa mm. työpajoissa. Kussakin hankkeessa kommunikaatiostrategiat on suunniteltu sekä tarkasti rajatuille piireille että laajoille yleisöille. Hankkeet ovat taiteellisesti viimeisteltyjä, ja niissä olennainen, jopa mullistava tiivistyy.

Kiasmaan kaksikolta valmistuu uusi, Suomessa tehty teos Throw. Teos tutkii mielenosoittamisen käsitettä ja protestoinnin tapoja Helsingissä eri vuosikymmeninä luoden katseen paikalliseen tilanteeseen, mutta myös globaaliin. Taiteilijat työskentelevät Suomessa opiskelijoiden sekä paikallisten asukkaiden kanssa. Tämän prosessin päämääränä on luoda edellytykset aidolle keskustelulle, jossa kaikki näkemykset saavat tilaa.

Näyttelyn avajaisten yhteydessä Kiasmassa järjestettävässä seminaarissa käsitellään kansalais-aktivismin mahdollisuuksia ja demokraattisten prosessien haasteita aikana, jolloin politiikka on menettänyt kiinnostavuuttaan eikä yhteiskuntaan hyvinvoinnin takaajana enää luoteta.

Kiasmassa esillä oleva näyttelykokonaisuus nähtiin vuosi sitten Barcelonan nykytaiteen museossa (MACBA), jonne sen kuratoi Roland Groenenboom Catherine Davidin avustamana. Kiasmaan esille tuleva kokonaisuus on kuitenkin laajempi.
Kiasman Possibly Talking About the Same -näyttelyyn teokset on valinnut intendentti Maaretta Jaukkuri.

Dias & Riedweg
Possibly Talking about the Same
30.10.–16.1.2005
Viides kerros ja 4. krs