Kuvassa Tellervo Kalleinen

Anna minulle rooli

Matkustaessani eri maissa laitan ilmoituksen sanomalehteen: Suunnittele elokuvakohtaus omaan kotiisi ja anna suomalaisnaiselle siinä rooli!” pyytää taiteilija Tellervo Kalleinen projektissaan In the Middle of the Movie ja jatkaa omaa tarinaansa.

”Nuorempana olin musiikkiin suuntautunut. Bändi oli tärkeä siinä elämän vaiheessa. Asuttiin ja soitettiin yhdessä. Aloin ottaa valokuvia bändistä, koska elämä oli jotenkin niin absurdin oloista, ja minusta tuntui että niitä tilanteita pitäisi ikuistaa. Pääsin Kuvataideakatemiaan niillä kuvilla.

järjestyksen rikkomisia
Olen taustaltani kollektiivinen toimija, eli aluksi oli bändi, josta muodostui performanssiryhmä. Oletin akatemiaan mennessäni, että siellä muodostuu uusi luova yhteisö, jonka kanssa tehdään juttuja, ja olin shokissa siitä että oltiinkin niin yksin. Päätimme kuvataideakatemiassa opiskelevien vanhojen ystävieni, Nina Braunin ja Mirka Raiton, kanssa perustaa kuoron, Voukkoset. Kuorokonserttimme kehittyi nopeasti melko hulluksi lavashowksi. Aloimme myös vetää opastettuja kierrosperformansseja Helsingissä ja Hampurissa ja taidenäyttelyiden avajaisissa. Voukkoset oli tärkeää aikaa, koska se vahvisti käsitystäni siitä, että taiteilijana ei tarvitse yrittää mukautua johonkin taidemaailman konventioon. Taiteilijana haluan osaltani luoda ja uudistaa taidemaailman järjestystä, ja se on mahdollista ainoastaan tekemällä juuri sitä mikä tuntuu oikealta, hyvältä ja luontevalta.

itsenäistymisen tahto vai tarve
Kuvataideakatemian aikana opiskelin vuoden Braunschweigin taideakatemiassa Saksassa. Saksaan meno oli ensimmäinen merkki siitä, että nyt on aika tehdä jotain yksin. Tiesin tarvitsevani etäisyyttä ihmisiin, joiden kanssa olin aina tehnyt jotain yhdessä ja totta oli myös se, että olin ainoa taiteilija Voukkosissa, joka ei ollut tehnyt koskaan teosta yksin. Saksassa pystyin kehittymään ja kehittämään itseäni myös individuaalina taiteilijana.

ura itsenäisenä toimijana
Minua huvittaa suunnattomasti että tässä ensimmäisessä soolotaideteoksessani, In the Middle of the Movie, noin sata ihmistä on työskennellyt kanssani, jos laskee kaikki osanottajat ja eri maiden kuvausryhmät mukaan. En ehkä tule koskaan tekemään taideteosta, jossa ei millään lailla ole ihmisiä mukana. Teokseni ovat jonkinlaisia tutkimuksia, ei siis tieteellisessä vaan pikemminkin inhimillisessä mielessä. Niissä on aina joku mysteeri ja haaste, jonka haluan selvittää, ja joka saa innostumaan prosesseista.
Esimerkiksi teostani In the Middle of the Movie voisi ajatella ainutlaatuisena arkistona siitä millainen mielikuvitusmaailma ihmisillä on ja millaiset teemat ovat tärkeitä eri maissa:
Virossa, Venäjällä, Saksassa, Islannissa ja Yhdysvalloissa ja Suomessa.

tulevia suunnitelmia, unelmia
Ideoista on aina vaikea puhua etukäteen. Unelmat ovat hyvin yleisiä. Haluan jatkaa taiteen tekemistä sekä soolona että yhteistyössä. Tein juuri ison projektin Oliver Kochtan kanssa. Olisi luonnollista jatkaa Oliverin kanssa. Meitä kiinnostaisi tehdä teos esimerkiksi suomalaisista siirtokunnista eripuolilla maailmaa. Voisi taas tutkia taiteen keinoin yhteisöjä, sillä minua kiinnostaa edelleen yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden suhde.

kohti maailmaa
Olen ollut viime aikoina paljon enemmän maailmalla kuin Suomessa. In the Middle of the Movie -teoksen esittäminen Kiasmassa on minulle erityisen tärkeää, koska se käsittelee myös suomalaisuutta. Teoksessani ihmiset ovat kirjoittaneet roolin elokuvakohtauksessa nimenomaan suomalaisnaiselle. Siksi tuntuu oleellisemmalta näyttää teos Suomessa kuin esimerkiksi Rio de Janeirossa, missä olin juuri näyttämässä sitä.”

Tellervo Kalleinen
In the Middle of the Movie
Studio K 5.11.–31.1.2005