Kabareevierailu espanjasta

Työ on elämän hukkaamista…

… ja nykyään tuhlataan työntekoon aivan liikaa aikaa. Tässä lähtökohta espanjalaisen Conservas-teatteriryhmän spektaakkelille 7 Dust Show, joka on ironinen pohdinta työelämän logiikasta.

”Vuosikausien ajan meille on sanottu, että on hyvä tehdä työtä. Meidät on kuitenkin matkan varrella hajotettu kappaleiksi, ja se, mitä meille on lopulta jäänyt, on kaukana onnellisuudesta”, esityksen ohjaaja Simona Levi kertoo motiiveistaan, jotka saivat hänet käymään käsiksi 2000-luvun työelämän ristiriitaisuuksia käsittelevään spektaakkeliin.

Näyttämö täyttyy videoilla, musiikilla, koreografioilla, inter-aktiivisilla toiminnoilla ja, kuten ohjaaja sanoo, ”hölmöillä ja typeryksillä”. Näin muodostuu kabareemainen esitys, jonka keskipisteenä on työn tematiikka. Vastapainona työlle esityksessä tarkastellaan joutilaisuuden kulttuuria.

VÄRIKÄS KUVATULVA
Esityksen ensimmäisessä osiossa syvennytään ”nykyajan suureen kabareehen eli televisioon”. Simona Levi käyttää ironisoiden interaktiivisuutta ja antaa katsojien leikkiä erilaisilla kaukosäätimillä, jotka ”eivät vain lakkaa toimimasta”.

Valkokankaalla kiipeää ihmismuurahaisia, alastomia naisia ryömimässä nelinkontin. Samaan aikaan miestä naulataan kirjaimellisesti kiinni työpöytäänsä. Naistyöntekijät onnistuvat mekaanisten koneiden ansiosta annostelemaan keittoa työn-tekoa keskeyttämättä. Työn yletöntä määrää havainnollistetaan esityksessä myös muurahaisilla. ”Muurahaiset ovat huvittavia. Ainoa, mitä ne tekevät, on typerä työ,” ohjaaja Simona Levi sanoo.

Tunnelma muistuttaa nykykabareeta esiintyjineen, laulajineen ja stripteaseineen. Filosofinen aihe esitetään keveän multi-mediakabareen välityksellä. Kokeilussa on tilaa sekä alastomalle naiselle, katsojien yhteiselle kanavasurffailuhetkelle että markkinoinnin ja sosiologian merkitystä työelämässä tutkivalle kyselylle. Myös katsoja asetetaan kysymysten eteen. Mitä ajattelet yleislakosta? Miten pitkälle olisit valmis menemään saadaksesi ylennyksen? Kenet haluaisit työtoveriksesi?

OMATUNTO TIUKOILLA
Esitys luotaa myös työelämän synkempiä puolia. Alistuminen, sopimattoman hyväksyminen, alempiarvoisten välinen kilpailu, kiusaus työntää ongelmat näkymättömiin, todellisen valinnanvapauden mahdottomuus ja lopulta työelämän tunkeutuminen yksityiselämään ovat näkökulmia, joilla esitys kiusoittelee katsojien omatuntoa.

Conservas torjuu ajatuksen moralisoinnista. ”Haluamme vain härnätä ihmisten tietoisuutta, ja jos onnistumme siinä, olemme tyytyväisiä”, Simona Levi kommentoi.

Conservas: 7 Dust Show
24. ja 25.9. klo 19 Kiasma-teatteri

Ohjaaja Simona Levi, apulaisohjaaja Domique Grandmougin, esiintyjät Agnés Mateus, Albert Rial, Judit Saula, Mirela Serra, videon tanssijat Mònica Muntaner, Sofia Asencio, Mirela Serra, lavastus ja koneet Lali Canosa, E.B.A., Conservas, musiikki Maddish Falzoliy Gat, Xavi Marx, Mónica Oca
Yhteistuotanto: Copec, Mercat de les Flores, Generalitat de Catalunya Departament de Cultura, Institut de Cultura
Liput 15/10 e