KIASMA
Kiasma-lehti | Kiasma Magazine
Kiasma-lehti 20 | Kiasma Magazine 20
Nro 20 Vol 6

Tanssii itsensä kanssa

Koreografi ja tanssija Ari Tenhula yhdistää tanssia, live-kuvaa ja animaatiota pyörteiseksi sarjaksi mielikuvituksellisia kohtauksia. Osaksi tanssiesitys ja animaatio, osaksi videosämplättyä todellisuutta - Dances with myself puhuu moniäänisesti tämän päivän inhimillisyydestä.

Dances with myself -teoksessasi tanssit digitaalisen itsesi kanssa. Mikä on teoksen perusidea?

Tanssin teoksessa itse livenä, mutta olen mukana myös digitaalisena hahmona. Infrapunakamera taltioi tanssiani. Hahmo on alussa hyvin konkreettinen mutta muuntuu loppua kohti digitaaliseksi musteläikäksi, science fiction -hahmoksi. Teoksen edetessä elävä tanssija ikään kuin liudentuu digimaailmaan. Jotain häviää ja muuttuu abstraktiksi.

Mistä sait ajatuksen esitykseesi?

Olen seurannut tanssi- ja teknologiakeskustelua jo jonkin aikaa. Halusin aluksi tehdä jotain motion capture -tyylistä, mutta päädyin kuitenkin tutkimaan digitaalitekniikan mahdollisuuksia koreografian teossa.

Millaista on tanssia digitaalisen tanssijan kanssa?

Erilaista kuin elävän tanssijan kanssa. Ihminen on aivan mieletön, teos alleviivaa sitä. Digitaalinen hahmo pystyy asioihin, joihin itse ei koskaan pysty: taipumaan nivelistä joka suuntaan, leijumaan ilmassa... Se ei koskaan väsy. Kun tämän tajuaa, digi-hahmon kanssa ei tarvitse kilpailla.

Mitä digitaalitekniikka on tuonut tanssiin?

Digitaalitekniikkaa on käytetty paljon viihteessä, varsinkin elokuvissa. Esimerkiksi Matrixissa digitaalitekniikalla toteutetut hahmot voivat tehdä vaikka mitä. Tanssi on mielestäni ehkä inhimillisin taidemuoto, ja siihen kuuluu läheisesti rajojen kokeileminen.

Teokseen liittyy animaatio-osuus, kerro siitä.

Animaatiossa kuusi tanssijahahmoa liikkuu kankaalla muodostaen erilaisia kuvioita. Vähitellen ihmishahmot sulautuvat abstrakteiksi kuvioiksi tai toisiksi hahmoiksi kuten lumihiutaleiksi tai hyönteisiksi. Käytin animaatioon koreografien apuvälineenään käyttämää ohjelmaa, johon perehdyin tarkemmin viime talvena. Lopputuloksena syntyi 13 minuutin mittainen animaatio, jossa on 115 miljoonaa ruutua!

Olet sekä tanssija että koreografi.

Ehdin työskennellä useita vuosia tanssijana, ennen kuin tein ensimmäisen koreografiani. Kai olin niin omapäinen, että halusin tehdä koreografiatkin itse.

Tanssitko muiden tekemiä koreografioita?

Nykyisin en.

Opiskelit tanssia Kaukoidässä, millaista se oli?

Opiskelin mm. Indonesiassa, siellä tanssijat jaetaan eri roolityyppien mukaan. Harjoittelin sankarin roolia, joka on erittäin hidas ja meditatiivinen. Lisäksi tanssin japanissa, missä opiskelin myös butoa. Olen tanssinut Intiassa ja harrastan edelleen joogaa. Kaikki tämä näkyy teoksissani.
Työskentelit Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän johtajana. Millaista oli työskennellä instituutiossa?
Totta kai instituutio takaa tietyn turvallisuuden ja jatkuvuuden. En kuitenkaan halunnut jatkaa johtajana, koska siihen liittyy liiaksi hallinnollisia tehtäviä. Haluan mieluummin olla taiteilija.

Mikä on suomalaisen nykytanssin tila?

Suomessa on hienoja esiintyjiä ja koreografioita. Toivoisin vielä, että yleisö löytäisi nykytanssin myös Helsingin ulkopuolella, että tanssiesityksen seuraaminen olisi yhtä luontevaa kuin elokuviin meno.

Mikä tanssifestivaalien rooli on?

Tanssifestivaalien rooli uusien teosten tilaajina on merkittävä. Kun ohjelmistossa ei kierrätetä ainoastaan tuttuja teoksia, nuoremmatkin koreografit saavat tilaisuuden.

Mitä tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Teen itsenäisiä projekteja. Seuraavaksi suunnittelen duettoa, ja sen jälkeen ehkä vielä laajempaa teosta. Työskentelen hitaasti ja tarvitse aina idean, josta olen itse riittävän innostunut. Työn alla on myös esittely-dvd Dances with myself -teoksesta.

Piia Laita
Tiedotuspäällikkö, Kiasma

DANCES WITH MYSELF
Koreografia, tanssi ja animaatio: Ari Tenhula
Lavastus ja valosuunnittelu: Kimmo Karjunen
Livekuvan manipulaatio: Ari Tenhula, Kimmo Karjunen
Pukusuunnittelu: Marja Uusitalo
Musiikki: mm. Iannis Xenakis
Tuotanto: Täydenkuun tanssit- festivaali, Zodiak - Uuden tanssin keskus, Kiasmateatteri
Teosta ovat tukeneet: Suomen kulttuurirahasto, valtion tanssitaidetoimikunta