Running Man

Valtion taideteostoimikunnan ja Kiasman järjestämässä taidekilpailussa jaetulle ensimmäiselle sijalle tullut Nestori Syrjälän teos Running Man aloitti juoksunsa kesäkuussa 2016.

Nestori Syrjälä kuvaa teostaan seuraavasti: ”Running Man on nykyihmisen dramatisoitu kuva: kiireinen ja suuntansa hukannut hahmo ekologisten, taloudellisten ja poliittisten kriisien murrostamassa maailmassa. Teos koostuu tunnin mittaisista juoksuista, joita toteutetaan vuoden ajan kerran viikossa. Juoksijoina toimii näyttelijöitä ja tanssijoita. Juoksujen koreografia pohjautuu erilaisten psykologisten kriisireaktioiden fyysisiin ilmentymiin.”

Kilpailun arvostelulautakunnan perusteissa todetaan, että ehdotuksessa toteutuu hyvin kilpailun tavoite löytää uusia muotoja julkiselle taiteelle, jossa performanssiteokset ovat vielä melko harvinaisia. Kaupunkiympäristöön levittäytyvä teos mahdollistaa taideteoksen ja yleisön inhimillisen kohtaamisen arjessa. Teosta voi tulkita kritiikkinä ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin, muutospakkoon ja kiireeseen. Teosidea on syventynyt jatkokehittelyssä ja sen esitystekniikka on laadukas.

Nestori Syrjälä (b. 1983) on Helsingissä ja Turussa työskentelevä kuvataiteilija. Syrjälä on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2009 ja hän on opiskellut myös Tukholman kuninkaallisessa taideakatemiassa. Syrjälä on myös Mustarinda-seuran aktiivinen jäsen.