Filmerna

Scener ur Andy Warhols liv: Vänskaper och möten

1990, material från åren 1963–80

Dagbokscollaget beskriver Andy Warhol och det sjudande sociala och kulturella livet omkring honom. I filmen ser vi bl.a. poeten Allen Ginsberg, Fluxus-konstnären George Maciunas, konstnärsparet John Lennon och Yoko Ono samt musikerna Mick Jagger, Lou Reed och Nico. Vi ser också scener från Velvet Undergrounds första spelning den 14.1.1966.

Zefiro Torna eller scener ur George Maciunas liv

1992, material från 1950-talet till 1978

George Maciunas hörde till grundarna av det internationella och tvärkulturella konstnärsnätverket Fluxus. I filmen ingår inspelningar av Fluxus-föreställningar, av en picknick med vännerna – bland deltagarna finns Andy Warhol, John Lennon och Yoko Ono – samt av Maciunas Fluxus-bröllop. De sista bilderna är tagna på ett sjukhus i Boston tre dagar innan Maciunas avled 1978.

Har den äran på födelsedagen, John

1995, material från 1972

Många stora namn inom musiken samlades till vernissagen för John Lennons och Yoko Onos Fluxus-utställning i Syracuse i New York den 9.10.1972. Samma dag firades Lennons födelsedag på ett lokalt hotell. På ljudbandet till filmen hör man bl.a. Lennon, Ono, Ringo Starr och Allen Ginsberg uppsluppet sjunga tillsammans. I filmen finns också bilder från Lennons och Onos konsert på Madison Square Garden i augusti 1972 samt klipp ur annat sällsynt filmmaterial.

På den här sidan paradiset: Fragment ur en ofullbordad biografi

1999, material från 1972

Jonas Mekas tillbringade några somrar med Jacqueline Kennedy och hennes syster Lee Radziwill i Montauk i New York. Under semestern bodde de i en gammal villa som Radziwill hyrde av Andy Warhol. Båda systrarnas barn var med. ”Det var somrar fyllda av lycka, glädje och ett ständigt bejakande av livet”, beskriver Mekas.