Arkkitehtuuri

Kiasman tärkein rakennuselementti on valo. Arkkitehti Steven Hollia kiehtoi suomalainen luonnonvalo, sen elävä luonne eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Kiasman pinnat ja muodot on suunniteltu valoa ajatellen. Luonnonvalon luoma vaikutelma muuttuu sen mukaan, miltä suunnalta valo tulee. Myös Kiasman keinovalo mukailee luonnonvaloa. Koko talon valaistus on monimuotoisuudessaan yhtenäinen.

Pääsisäänkäynti Mannerheimin patsaan viereltä tuo kävijän korkeaan lasikatteiseen aulaan. Suunnittelun lähtökohtina on ollut ajatus zenmäisestä rauhasta sekä inhimillisestä mittakaavasta. Eri tavoin kiertyvät portaikot, kaartuvat käytävät ja rampit johdattelevat katsojaa halki Kiasman kaikkien viiden kerroksen.

Ihmiskeho toimii Kiasmassa tilojen mitoituksen perustana. Yhdeksi rakennuksen lähtökohdaksi arkkitehti Steven Holl on ottanut ihmisen katseen 165 cm:n korkeudella. Oviaukkojen korkeudet ja leveydet, liukuovien ruudutus sekä tilojen mitoitus perustuvat kultaiseen leikkaukseen.